Japanse Tuin

Tijdens onze show, bedraagt de inkom van de Japanse tuin slechts 3 euro

De Japanse Tuin

De Japanse Tuin in Hasselt is de grootste van zijn soort in Europa, de plek bij uitstek om de Japanse cultuur ten volle te beleven. Oorspronkelijk zette een Japanse tuin aan tot meditatie en bezinning en dat is in Hasselt niet anders. Wie rust zoekt, kan hier een bankje vinden om naar de watervallen te luisteren, de koivissen te bezichtigen en voederen, te picknicken of rustig rond te wandelen en te genieten van het wisselende uitzicht. Soms kan je ook de vredesbel horen luiden. Sinds 2016 heeft de vredesbel een vaste plaats in de tuin. Daarbovenop zijn er elke maand ook tal van activiteiten die open staan voor het publiek.

De bekende Japanse Tuin in Hasselt, een plek die gecreëerd is, om geen urenlange vliegtuigreis te moeten aangaan om je in Japan te voelen. Een plek waar geen enkele plant, boom, steen, pad zonder betekenis is, en alles doordacht is neer geplant. Een plek waar het Japanse landschap helemaal wordt nagebootst,met planten, heuvels, water, rotsen, mos, kerselaars, en een keistrand. En met zijn 25.000 m2 tevens de grootste Japanse tuin in heel West-Europa.

De vijvers zijn allesbehalve lukraak aangelegd: ze vertellen een verhaal van leven. Het beginpunt met een waterval wat het jonge, bruisende leven voorstelt, de kindheid. Om dan over te gaan in de stroom van de puberteit, waarin we geen gezag van onze ouders meer aanvaarden: water dat botst op de rotsen. Dit water stroomt in een wachtbekken, wat de leeftijd van 20 tot 30 jaar symboliseert, waarin het vooral een stuk rustiger is, tot er een brug komt, waarna er een voorstelling van de midlifecrisis voorstelt: een rots, de ‘schildpad’, die tegen de stroom in probeert om terug naar de jeugd te gaan, maar evengoed door het water wordt meegesleurd, om in de grote, rustige vijver terecht te komen, een symbool voor rust en wijsheid.

Maar hoewel deze vijver zeer stil lijkt, is er toch steeds beweging. De drakenpoortwaterval verwijst dan weer naar een oude Chinese legende: een wil koi wil zijn aardse bestaan ruilen voor een meer verheven leven in het hiernamaals en hij springt over de waterval om zo verder te leven als draak. Een symbool van wilskracht, sterkte en doorzettingsvermogen, ook opnieuw weergegeven door een rots in de waterval. Zo wordt duidelijk dat in een Japanse tuin godsdienst en filosofie centraal staan, samen met respect voor de natuur en schoonheid van de leefomgeving.

Deze tuin is vanaf 3 maart t.e.m. 31 oktober dagelijks te bezoeken, behalve op maandag. Zeker doen !