Hoofdsponsor Aquatic Science

In 2019 vieren we de 10-jarige samenwerking tussen Belgian Koi Society vzw en de hoofdsponsor Aquatic Science ! Dit proberen we op allerlei manieren in de kijker te zetten, en hun onze dankbaarheid te tonen.
Bij deze even openbaar: Hartelijk dank Aquatic Science voor uw steun en vertrouwen ! We hopen dat deze relatie nog eindeloos mag doorgaan.

Hieronder kan u een artikel teruglezen en een reportage bekijken dat we destijds over Aquatic Science gemaakt hebben.

Een koude en regenachtige winterdag bracht ons naar Herstal, en nee, niet voor de wapenindustrie, maar voor een bedrijf genaamd Aquatic Science, voor velen onder jullie zeker gekend. Reeds jaren zijn ze een belangrijke partner van the Belgian Koi Society, dus een interview met hen voor Koi Wereld was reeds lang overtijd.

Een delegatie bestaande uit onze sponsorverantwoordelijke Jos Vandermeulen en wederhelft Sandra, alsook mijn echtgenoot PR-man en mezelf, konden rekenen op een duidelijk voorbereide verwelkoming. Een vergaderzaaltje met de koffie klaar, alsook alle informatie over de nieuwste producten, en met als start : een filmpje waarin Aquatic Science werd voorgesteld op TV5.

Dit filmpje waarin hun artikelen voor biologische zwembaden en vijvers werden voorgesteld, werd afgerond met een mooie deerne in gele bikini in een prachtzwembad in Marokko, met als uitzicht een mooie oceaan, en dit werd duidelijk gesmaakt door het –toch wel in de meerderheid zijnde- mannelijk gezelschap van onze groep. Van Aquatic Science was dit Frederic Luizi, een van de stichters van het bedrijf, samen met medewerkers Quentin en Erik. Maar wat we vooral willen weten is waar Aquatic Science voor staat.

Wat is hun visie, vanuit welke ideeën werken ze? Frederic beantwoordt graag deze vraag, en geeft de meest belangrijke punten aan die voor Aquatic Science belangrijk zijn: “Eerst en vooral: we willen een volledige oplossing kunnen aanbieden voor de waterbeleving. Dus we gaan voor de optimalisatie van het kunnen genieten van het water, van het verbeteren van het water enzovoort. Maar eigenlijk nemen we de technologie hiervan niet als uitgangspunt. We worden gedreven door onze klanten en door ons onderzoek. En, wat we ook enorm belangrijk vinden, is dat België op de eerste plaats komt. Ook al is Aquatic Science aanwezig in heel Europa, als het gaat om het vinden van de juiste grondstoffen, de goede connecties, zal België steeds voorrang krijgen.”

Frederic wil vooral ook graag uitleggen waar het woordje ‘science’ voor staat in hun naam Aquatic Science: “We willen vanaf het prille begin gaan, tot helemaal aan het einde. Maar vooral ook niet symptoomgericht zijn, maar dieper gaan. Als het water groen wordt, en we meten bijvoorbeeld een verhoogde waarde ammoniak. Dan willen we niet gewoon iets in het water gooien om de ammoniak te verlagen. Nee, we willen uitzoeken hoe het komt dat het ammoniak verhoogd is, en dat probleem gaan oplossen. Anders heb je een week nadien toch maar hetzelfde probleem.”

Wist je trouwens dat je als particulier ook steeds op de website van Aquatic Science je project kan posten, zodat zij je kunnen doorsturen naar de perfecte dealer die je hiermee kan verder helpen ?

Tijdens het interview worden voorbeelden uit de showroom gehaald om hun manier van werken, en hun voortdurende evolutie te illustreren. Eén van die voorbeelden is hun nieuwe UV-lamp. Hiervoor hebben ze hun idee gehaald uit Dubai. Daar hebben ze namelijk een speciale coating op de ramen van de immens hoge gebouwen, die zelfreinigend zijn. Het is namelijk geen lachertje om de ramen op de 24ste verdieping langs buiten te poetsen. Deze coating zijn ze gaan toepassen in hun nieuwe UV-lamp, die zo met een dubbel reinigend effect meer efficiënt wordt. Er is niet enkel de reactie op de UV zelf binnen in de lamp, maar het water zal ook nog een extra reactie vertonen op de coating en zo een versterkend reinigend effect hebben. En ook met de noden van de klant wordt rekening gehouden, want de aansluiting van de lamp kan aangepast worden naargelang hoe het in de filterruimte moet passen, en elke lamp is even groot, zodat het achteraf zelfs beter verkoopbaar wordt.

Nog een mooi voorbeeld is hun werk aan een vernieuwde trommelfilter. Hiervoor zijn ze een samenwerking aangegaan met de sector van de viskwekerijen. Frederic legt uit dat het geen zin heeft om het warm water te gaan uitvinden, als de juiste kennis en technologie ook al in een andere sector bestaat. Dan is het veel logischer om een samenwerking aan te gaan. Zo ook dus met een bedrijf dat materiaal levert voor viskwekerijen op globaal niveau. En zij hebben trommelfilters die erop gericht zijn om water te reinigen waar honderden kilo’s vis per kubieke meter zitten, wat natuurlijk extreem vervuild water geeft. In de viskwekerijen gaat het natuurlijk om trommelfilters op veel grotere schaal: een trommel is daar gemakkelijk 2 meter groot, en er komt dan ook een rivier van extreem vuil water door. Waar Aquatic Science op mikt is niet zo’n grote filter, maar juist een verkleinde trommelfilter (28x57x59cm). Ze zijn bezig met de ontwikkeling van een kleine trommelfilter die gemakkelijk 20 000 liter tot 45 000 liter water aankan, volledig in inox gemaakt omdat dat een groter reinigend effect heeft (op inox kunnen geen bacteriën leven!). Er wordt een timer voorzien die je naar believen kan instellen zodat je perfect kan weten hoeveel water je gaat verbruiken, en hoeveel elektriciteit. En alleen de sproeikopjes moet je nu en dan afspoelen omdat daarin vuil kan ophopen. Gewoon even onder de kraan en dat probleem is ook al weer opgelost.

Ook hun visvoer willen ze verder ontwikkelen. Sommige klanten hadden aangegeven dat ze geen vermaalde vis als visvoer wilden gebruiken. Dus Aquatic Science heeft geprobeerd met een voer dat enkel uit planten bestond. Echter, het voer voldeed toch niet aan de verwachtingen. Blijkbaar zijn vissen er toch niet voor gemaakt om vegetariër te worden. Maar, door toevoeging van een kleine hoeveelheid gemaalde garnaal gaat het toch weer de goede kant op. Nog een mooi voorbeeld van hun klantgerichte aanpak. Naast dit voer, hebben ze nu ook een nieuw supervoer uitgebracht, in samenwerking met France Koi. Een voer dat een boost kan geven in je vijver.

Een laatste voorbeeld: Aquatic Science zal nu ook aan zijn dealers de mogelijkheid geven om zelf hun meerkamerfilter samen te stellen. Natuurlijk is Aquatic Science zeer goed gekend als de makers van het substraat Biocerapond: kleine stukken keramisch materiaal, bewust in kleine stukken gehakt, want dit geeft een grotere oppervlakte voor hetzelfde volume. Des te meer goede bacteriën kunnen zich hechten op het filtermateriaal.

Conclusie

Dus, conclusie, Aquatic Science staat voor het biologische! Elk chemisch proces is uit den boze. Enkel fauna en flora zijn de middelen die ze gebruiken om elke waterwereld goed te laten draaien. Maar voegt Frederic toe: “We laten het water ook niet helemaal zijn gang gaan, want ook dan kan het misgaan! We vertrekken van volledig natuurlijke processen, maar proberen deze wel te regelen!”. Het is een bedrijf in volle bloei, ze willen groeien op drie gebieden: technologisch, geografisch en commercieel, om zodoende steeds meer toepassingen op vlak van waterbeheer te kunnen aanbieden.

Wist je dat?

  • Aquatic Science helemaal van nul aan projecten begint in hun laboratoria? Zo liet Frederic ons zien hoe hij met kleine ringen van nog geen tien centimeter groot een kleine filter kan nabootsen, om de eerste testen te doen met hun nieuwe producten.
  • Het testen producten rigoureus wordt toegepast? We zagen meerdere kleinere aquaria, en vaten met vissen in, die nauwkeurig bekeken en getest werden. Ook buiten staat een serre met grotere vaten in, en ook grotere Koi.
  • In die grotere vaten met gemak vijf à tien Koi zitten in een bak van zo’n 2400 liter met kraakhelder water en vissen die enorm mooi en goed evolueren?
  • Gaia zich helemaal geen zorgen hoeft te maken, want de Koi en andere vissen worden zeer goed behandeld. Bij Aquatic Science zouden ze nooit producten of filtering testen als ze al niet zeker waren dat het helemaal geen kwaad kan voor de vissen. Frederic is trouwens een enorme liefhebber van vissen en zou nooit toestaan dat de dieren iets overkomt.
  • Er nog veel nadruk ligt op het handmatig maken van vele producten. Aquatic Science werkt nog behoorlijk artisanaal maar met medewerkers die een behoorlijk grote expertise hebben.
  • Ze buiten een vijver aan het aanleggen zijn van zo’n 100 000 liter, met hun filtersystemen, bedoeld als showtuin en voor de opleiding van hun dealers en klanten. Deze vijver is aangelegd met vloeibaar EPDM, ook een test, want het eigenlijke resultaat hiervan zullen ze pas bekijken nadat de vijver een tweetal jaren draait.